Glad midsommar!

Glad midsommar till alla i samfälligheten.

Glöm inte att våra grannar på Gamla kyrkvägen 8 bjuder upp till musik på midsommarafton kl 15:00 - 17:00.  Det finns 24 platser och ta gärna med klaffstolar att sitta på.  Det är Corona-tider, barn och äldre bör inte umgås nära så håll avstånd och undvik närkontakt.

Som sig bör har ni ett sånghäfte för midsommarafton att ladda ner som PDF här....Midsommar-i-Solmyra-2020 . Sång nr 6 är givetvis vår egenkomponerade The solmyra bastubadare som bör kombineras med en skål.

Men frågan vi alla undrar är - varför dansar vi små grodorna?

Från början är melodin en fransk militärmarsch - ”La Chanson de l’Oignon” (”Löksången”). Enligt legenden så sjöng fransmännens fiender de engelska soldaterna  samma sång men ändrade texten så att den handlade om grodor (en nedsättande benämning på fransmän).

Exakt hur sången hamnade i Sverige eller vem som skrivit den svenska texten är oklart, men vi vet att Nääs slott utanför Göteborg är inblandat, Under nästan ett sekel (1872-1960) bedrev man huvudsakligen en slöjdutbildning. Och en av de saker som blivande slöjdlärare skulle få med sig var folkkultur, däribland lektraditioner. Det är nu som Små grodorna dyker upp första gången i Sverige.

I tryckt form finns Små grodorna i ett häfte som heter Sånglekar från Nääs slott utgiven 1922. Den här typen av sång- och danslekar har förekommit i Sverige långt tillbaka i tiden. Publiken var i äldre tid snarare ungdomar som (med ett modernt uttryck) ville hångla med varandra.  Ja och med det sagt så blev det en barnvisa med knäböj och dans.