Ring, klocka ring och gott nytt år på er alla i Solmyra!

Visste ni att Sverige importerade och översatte Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan  för att sedan börja läsa upp den högt inför publikt på Skansen år 1895.   Jösses det här har alltså pågått i 123 år, okej det är väl om något en tradition! 

Dikten vandrade sedan vidare från enbart tal inför publik till radion (1934-1955) för att slutligen landa in i vår dumburk TV-apparaten. Med ett litet uppehåll gjorde den sedan comeback och har varit en inslag på SVT sedan 1977 (TP fråga på det årtalet) och nu är den lite självklar som Kalle på julafton.

I år får Mikael Persbrandt äran att läsa dikten och så här går första stycket:

’Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten mot rymdens norrskenssky och markens snö; det gamla året lägger sig att dö . . . Ring själaringning öfver land och vatten! Ring in det nya och ring ut det gamla i årets första, skälfvande minut. Ring lögnens makt från världens gränser ut, och ring in sanningens till oss som famla’

Som alltid så finns det ju olika traditioner och seder men lite av en typisk nyår är väl ändå att Skåla i champagne efter klockan tolv då raketerna startar och skiner upp himlavalvet( passa på då det från och med sommaren 2019 blir det förbjudet att skjuta raketer på pinne utan tillstånd). Till det hör väl även Nyårspussen och ett litet  Nyårslöfte.  Har ni inga traditioner så får ni helt enkelt uppfinna ett par egna och starta upp direkt på nyår

Ha nu ett gott nytt år och som alltid i Grevinnan och Betjänten så slutar vi året med den självklara dialogen:

Betjänten - James: The same procedure as last year, Miss Sophie? 
Grevinnan - Miss Sophie: The same procedure as every year, James!