3:e Advent

Julfasta och adventsstjärna

Vi är nu snart framme vid Julafton och vissa kanske stressar för julklappsinköp och julbordet. Ta det lite lugnt, spara på julkrutet och drick lite glögg och ta en pepparkaka!

Före reformationen i Sverige (Svenska kyrkan är en evangelisk-luthersk folkkyrka som var statskyrka i Sverige som startades år 1536) inleddes julfastan i advent, Ett minne av detta är lutfisken, som förknippas med nordisk jul.

Det sågs i vissa delar av Sverige som oturbringande att ta ut lysning(lite som att förlova sig) under advent. Då riskerade man att leva fattigt (’fasta’) resten av livet. Fastan kan både påminna om lidande och kärlek till sin nästa. Så gillade man inte lutfisk så blev nog livet ganska tråkigt ur ett matigt perspektiv.

Julstjärnorna då? Dom dök på många håll i mitten av 1900-talet då vi började få tillgång el. Med andra ord spelade 2 hål i väggen stor roll för julstjärnornas spridning. Sedan är det bara lite mer än 10 år sedan som Iphone kom till världen och lyser upp mörkret. Mycket har hänt på en historiskt kort tid och nya traditioner bildas men vintermörkret kommer vi i Sverige inte undan.

I vissa delar av södra Sverige berättas det att vid jul när mörkret är som störst så ”äro alla spöken, bäckahästen och alla de andra ’nedstötta englarna’ flitigast ute och färdas om nätterna”. Hoppas för vår skull att vi får snö till jul så det blir lite jobbigt för de osaliga så dom inte ställer till det. Man vet ju aldrig om det finns något mytiskt och mystiskt där ute i skogen…

PS: Tjafsa inte med din hustomte…10 års olycka kan ske…